caga tio en catala

Fer cagar el Tió de Nadal és una de les tradicions catalanes més emblemàtiques i conegudes de Nadal a Catalunya. Amb un gran valor cultural, la tradició de fer cagar el Tió de Nadal és celebrada per a moltes famílies catalanes la nit de Nadal o el dia de Nadal

Tanmateix, alguns dies abans de fer cagar el Tió, quan estem buscant comprar un Tió de Nadal i ho estem parlant amb els nostres amics o familiars cada any ens entra el mateix dubte: com es diu Tió de Nadal o Caga Tió en català correcte?  

Com es diu Tió de Nadal o Caga Tió en català correcte?

En català correcte es diu Tió de Nadal, tot i així, segurament molt sovint heu dit o heu sentit a dir Caga Tió, però dir Caga Tió o Cagatió no és català correcte, tot i ser molt utilitzat en el llenguatge oral.

El motiu principal pel qual de forma col·loquial també sentim a dir Caga Tió és perquè el verb correcte que fem servir el dia de Nadal és “fer cagar el Tió de Nadal” – i no cagar el Tió – això segurament ha derivat a què en moltes ocasions, en diferents pobles i ciutats, s’acabés anomenant al tronc com a Caga TióTot i així, si aquest Nadal algú us pregunta com es diu, si Tió de Nadal o Caga Tió, en català correcte podreu explicar que és Tió de Nadal, i que el verb és “fer cagar el Tió”.

Aconsegueix el teu Tió de Nadal

  • imatge tio de nadal fran

    Tió de Nadal – 35/40cm

  • Mini Tió de Nadal – Pack de 10 tions

  • minicagatio de nadal

    Tió de Nadal Petitó – 10cm

  • caga tio gran

    Tió de Nadal – 40/45cm

Tronc de Nadal o Tió de Nadal?

Mentre que dir Caga Tió no és una expressió correcte en català per referir-nos al Tió, sí que és cert que referir-se al Tió de Nadal com a tronc de Nadal és correcte en català. No seria cap barbarisme. En castellà, per exemple, se sol traduir com a “Tronco de Navidad”. 

Tanmateix, no sol ser habitual sentir a dir tronc de Nadal a les persones que celebren aquesta tradició durant el Nadal. Popularment, el tronc de Nadal se sol dir quan compres el tronc de Nadal o la llenya, mentre que un cop li poses nom, cara, ulls i el tronc té una cara que el fa únic i diferent, se’l sol anomenar Tió de Nadal.

caga tio en catala correcte

Altres expressions de Nadal que no solem dir en català correcte

A banda del dubte de si Caga Tió és català correcte, quan arriba l’època de Nadal ens entren altres dubtes sobre expressions de Nadal que no sabem si són dites en català correcte.

Pare Noel, Santa Claus o Pare Nadal?

La denominació Pare Noel i Santa Claus estan acceptades en català correcte per a referir-nos al personatge nadalenc de barba blanca i vestit vermell que la nit de Nadal porta regals als més petits. Tot i així, a Catalunya també ens hem referit a Pare Noel com a Pare Nadal, tal com fan altres llengües de traduir-ne el nom.

Cap d’Any o fi d’any?

Una altra expressió molt típica que se sol sentir durant les festes de Nadal un cop ja hem fet cagar el Tió és “i amb qui celebraràs al Fi d’any?”. Una expressió que, tot i ser molt freqüent de sentir-la en moltes zones de Catalunya, no és correcte en català. I és que de forma óptima la nit del 31 de desembre en català s’anomena nit de Cap d’Any.

Nadal amb majúscula o minúsucula?

En aquest cas, no és un barbarisme, però si un error gramatical que se sol llegir en freqüència. I és que Nadal s’esciu amb majúscula, mai amb minúscula! En català s’escriu amb majúscula els substantius que formen part de noms de festivitats i celebracions, com seria el cas de Nadal, Tots Sants o Pasqua.

Tanmateix, també cal destacar que com a norma general, escrivim amb minúscula el genèric que puguin dur al davant, com nit, diada o revetlla.

Hi ha altres expressions nadalenques que diem malament?

Segur que ens hem deixat alguna expressió de Nadal que diem malament. Escriu-nos en els comentaris altres expressions que has sentit a dir malament, com per exemple, Cagatió o cagar el Tió, que no son en català correcte.

About the author : Admin

Related posts

Popular products

Product categories