tions de nadal barretina

Els nostres protagonistes, el Tió de Nadal i el Caganer de català, unes de les figures més emblemàtiques del Nadal arreu del món, per la seva originalitat i tradició, són alguns dels únics elements que porten al cap la tradicional barretina vermella catalana. Però què és la barretina catalana vermella? Quin n’és l’origen?

Què és la barretina catalana?

La barretina o gorra catalana és una gorra de llana de color vermell o morat, amb una franja negra a l’exterm, utilitzat tradicionalment a Catalunya.

Quin és lorigen de la barretina?

L’origen de la barretina vermella catalana és difícil de determinar. S’ha associat històricament amb la gorra frigioroja utilitzada des de 1789, després de la Revolució francesa, però no hi ha dades per poder-ho demostrar. S’utilitzen gorres similars a altres indrets del mediterrani i era un complement típic de portar dels homes a Catalunya a pobles, fins a finals del s.XIX. les dones solien portar xarxes o gandalles.

Les primeres documentacions de la barretina catalana vermella la trobem en tripulants durant el període del 1357, a la barca del patró mallorquí Jaume Ferrer. Tot i que altres fonts divergeixen sobre quan es va començar a portar barretina a Catalunya. Joan Coromines la va trobar documentada ja el 1565, però Joaquim Danés afirmava que va començar a endur-se a la segona meitat del segle XVII.”

Segons assenyala la revista catalana Sapiens, “Encara que la més antiga documentada, una barretina de traginer, data del segle XVII, molts investigadors han volgut veure a la gorra dels antics frigis (Àsia Menor) el primer antecedent d’aquesta peça tan nostrada. La seva extensió geogràfica tradicional abastava tota la zona mediterrània i també les illes Canàries. A moltes comarques occidentals ia Andorra, per altra banda, es deia gorra”.

Per què es feia servir la barretina vermella catalana?

La barretina vermella catalana se solia utilitzar per part dels homes de poble a la vida quotidiana. Encara que en ser un símbol de catalanitat, se solia portar amb més freqüència en actes folklòrics com en les sardanes.

A principis del segle XX, quan només la vestien gent gran d’alguns llocs del Pirineu, la barretina ja s’havia convertit en un símbol de tot l’espectre catalanista, des dels republicans federals fins als carlins, indica Sapiens.

Consigue un Caga Tio de Nadal o Caganer

 • Caixa 12 boles arbre de Nadal de Plata

  6,95

 • Tió de Nadal – 35/40cm

  36,95

 • Caganer per al pessebre

  9,95

 • Tió de Nadal – 40/45cm

  44,95

Per què porten la barretina vermella el Tió de Nadal i caganer?

Com que és un símbol de catalanitat que se solia portar en actes folklòrics, és probable que per això també s’hagi associat al Caga Tió i al Caganer, la figura del pessebre més reconeguda i única de Catalunya.

Aconsegueix un Caganer o Tió de Nadal amb la típica barretina vermella

A denadal.cat tenim un ampli catàleg de figures de caganers i de tions de nadal a la venda.

Consigue un Caga Tio de Nadal o Caganer

 • Caixa 12 boles arbre de Nadal de Plata

  6,95

 • Tió de Nadal – 35/40cm

  36,95

 • Caganer per al pessebre

  9,95

 • Tió de Nadal – 40/45cm

  44,95

About the author : Admin

Related posts

Popular products

Product categories