caga tio simbologia creences

El Tió de Nadal, popularment conegut com a Caga Tió és un dels elements tradicionals del Nadal a Catalunya. I és que la tradició i l’origen del Tió de Nadal és únic, original i bonic de celebrar quan arriba la nit de Nadal.

Però què significa exactament el Tió de Nadal? Quina és la seva simbologia? Quines son les antigues creences sobre el Caga Tió de Nadal?

Antigues creences: el tió de Nadal com a símbol del naixement del sol invicte

Com explica Joan Fornés i Garcia al seu llibre El Tió de Nadal: origens i tradició el Tió de Nadal té més d’una simbologia, com hem parlat en blogs anteriors, l’origen i la tradició del Tió de Nadal poden ser diferents en alguns pobles o ciutats. Així doncs, mirant enrere en creences explicades, trobem diferents significats del tió.

Una de les creences que hi havia sobre el tió és que era la cristianització del símbol del naixement del sol invicte, el Natalis Inivicti, el Bon Jesús, que anuncia el pedró diví i segella el pacte familiar entre els morts i els vius de la casa.

Aconsegueix el teu Tió de Nadal

 • caga tio de nadal ulls blaus

  Tió de Nadal – 40/45cm

 • tronc de nadal amb potes

  Tronc de Nadal

 • tio de nadal petit nas vermell i llengua

  Tió de Nadal – 20cm

 • tio de nadal catala

  Tió de Nadal – 25/30cm

Antigues creences: el tió de Nadal com a pervivència de la domesticació de l’arbre

Una de les altres creences sobre la simbologia del tió que ens explica Joan Fornés i Garcia al seu llibre és la representació del tió com a pervivència de la domesticació de l’arbre del bosc on habiten els esperits dels avantpassats, on reviu la promesa del sol noi i de la resurrecció de la natura en la primavera que haurà de venir quan acabi el fred d’hivern.

caga tio de nadal creences simbologia

El Tió de Nadal al segle XXI

Mentre que el tronc de Nadal tenia orígens i creences relacionades amb la natura i el solstici d’hivern, a dia d’avui el Tió de Nadal és una tradició catalana amb un fort significat a nivell cultural i de país que se sol celebrar en moltes llars catalanes la nit de Nadal o el dia de Nadal. Els més menuts de la casa canten la cançó del “CagaTió” picant amb pals el tronc de Nadal i desitjant que d’allà sota en sortint un bon grapat de dolços i regals.

About the author : Admin

Related posts

Popular products

Product categories