caga tio petits i grans

Totes les preguntes i respostes sobre el Caga Tió de Nadal

El Tió de Nadal, anomenat popularment com a Caga Tió, soca o tronc de Nadal, és una de les tradicions catalanes de Nadal més típiques i popularment conegudes arreu del món. I és que, on s’és vist un tronc de Nadal capaç de fer cagar regals la nit de Nadal? Doncs amb la màgia de Nadal, és possible que un Tió de Nadal faci “cagar” regals i dolços la nit de Nadal per als més menuts i els més grans de la casa!

Però, d’on va sorgir la tradició del Caga Tió? Què se li ha de donar menjar perquè faci cagar molts regals? Quins tipus de tions de Nadal podem trobar? Anem a respondre alguna de les preguntes més freqüents sobre el Caga Tió, el tronc de Nadal més popular arreu del món.

Què és el Caga Tió?

El Caga Tió és un tronc de Nadal amb cara, ulls, potes i una manta que, a la nit de Nadal, el 24 de desembre, “fa cagar” regals i dolços per als més petits i els més grans de la casa. El Caga Tió, anomenat Tió de Nadal en català correcte, és capaç de cagar tots aquests regals perquè durant uns dies abans se li ha donat menjar per deixar-lo ben i ben tip i, així, aconseguir que cagui molts regals! 

Aquesta tradició és molt celebrada i gaudida per als més petits de la casa, que solen viure la nit del Caga Tió amb emoció, nervis i molta il·lusió. Tot i que sol ser habitual que porti dolços i joguines per als més petits de la casa, també sol cagar les neules i els torrons que menjarà tota la família la nit de Nadal… I algun cava o vi per a celebrar-ho!

caga tio en catala

Quina és la història del Caga Tió?

El Tió de Nadal és una tradició catalana i aragonesa amb centenars d’anys i anys d’història. Molt arrelada als pobles i al món rural, inicialment la tradició de fer cagar el tió es relacionava amb la natura i el solstici d’hivern, quan després del fred, es cremava el tronc a la llar de foc. Tot i així, hi ha diverses llegendes sobre quin és l’origen del Caga Tió.

Algunes de les llegendes sobre l’origen del Caga Tió es remunten a l’Europa del S.XVIII, mentre que d’altres són específiques de diferents zones o pobles, que al llarg dels anys s’ha anat explicant de generació en generació.

Descobreix més informació sobre l’origen del Tió de Nadal

La tradició del Caga Tió al segle XXI

Tot i que el Caga Tió és una tradició amb anys d’història, a dia d’avui encara és molt celebrada a Catalunya per a la majoria de famílies i grups d’amics la nit de Nadal o el dia de Nadal.

Però no només en aquests espais, algunes escoles o entorns de lleure els dies previs a les vacances de Nadal també solen celebrar aquesta tradició amb els infants més petits, mentre aprenent el vers de Nadal i canten la cançó del Caga Tió. El tronc sol cagar dolços que després els nens i nenes s’emporten a casa!

caga tio de nadal al montseny

On se celebra el Caga Tió?

El Caga Tió se sol celebrar majoritàriament a Catalunya, a la majoria de llars catalanes, siguin d’entorns rurals o en les grans ciutats. I és una de les tradicions més internacionalment conegudes catalanes de Nadal, juntament amb el caganer.

Com funciona fer cagar el Tió de Nadal?

La tradició de com fer cagar el Tió de Nadal és sempre la mateixa. Els més petits de la casa se solen tancar en una habitació tot junts, recitant versos de Nadal, cantant cançons o, com se feia anys enrere, recitant el Pare Nostre. Un cop ha passat una estona – i, mentrestant, els grans ho deixen tot a punt perquè el Tió tingui regals per cagar-lo- els infants solen sortir de l’habitació.

Llavors, tota la família o grup d’amics es reuneix al voltant del Tió de Nadal, que ja se li pot veure la panxa ben plena de regals tot i que la manta que hi ha al Tió de Nadal els tapen. A continuació, i mentre donen cops amb un bastó sobre el tronc, tots els de la rotllana canten la cançó del “CagaTió, Tió de Nadal”. Un cop l’han cantada… s’aixeca la manta i només fa falta veure la il·lusió i el somriure dels més petits. Allò està ple de regals. Tothom agafa el seu, que solen tenir el nom, i l’obren!

Aquest procés de fer cagar el Tió se sol repetir més d’una vegada, fins que al final el Caga Tió ja s’ha quedat amb la panxa buida i sense regals per a fer cagar. Normalment, s’acaba quan porta les neules i els torrons que es menjaran en el pròxim àpat de Nadal tota la família.

caga tio de nadal comprar

Què menja el Tió de Nadal?

La tradició diu que per a fer cagar el Tió se li ha de donar molt menjar dies abans perquè tingui la panxa ben plena… I així moltes ganes de cagar regals!

En general, al Caga Tió li agrada menjar qualsevol mena d’aliment. Tot i que no té una dieta molt definida i sol variar en funció de cada llar, sol ser habitual donar-li menjar mandarines, pa, llet, xocolata i, fins i tot un got de llet o aigua perquè no tingui set!

Quines són les cançons més típiques per a fer cagar el Tió?

A Catalunya tenim un bon llistat de cançons tradicionals en català, sense dubte una de les més úniques és la cançó del “Cagatió” que es canta la nit de Nadal, mentre se li donen cop de bastó al tronc, desitjant que cagui regals.

Tot i que hi sol haver més d’una versió de la cançó del “Cagatió” la tornada fa:

Caga Tió, Tió de Nadal, no caguis arengades que són massa salades, caga torrons que són més bons!

On comprar un Caga Tió per aquest Nadal?

Si estàs buscant on comprar un Caga Tió per a aquest Nadal, estàs a la botiga online de venda d’arbres i tions de Nadal ideal. Tenim un ampli catàleg on comprar el Tió de Nadal.

La majoria dels tions de Nadal per comprar a denadal.cat estan fets per artesans d’Arbúcies, al Montseny, amb una llarga tradició tionera durant anys. Fabricats amb delicadesa, tenim tions limitats de cara i forma, uns tions que estan cuidats durant els mesos anteriors al Nadal perquè arribin a la vostra llar de la millor manera. 

A denadal.cat podràs comprar caga tions de Nadal i avets de Nadal online d’una forma, fàcil, ràpida i segura.

Aconsegueix el teu Tió de Nadal

 • caga tio de nadal llarg 40cm

  Tió de Nadal – 35/40cm

 • barretina catalana tio

  Tió de Nadal barretina catalana – 20cm

 • caga tio gran

  Tió de Nadal – 40/45cm

 • caga tio de nadal ulls blaus

  Tió de Nadal – 40/45cm

Tipus i mides del Caga Tió

A denadal.cat hem organitzat els Caga Tió amb diversos tamanys i mides en funció de la seva llargada i la seva alçada:

1.Mini Caga Tions de Nadal: de 4 a 7cm de llargada

Els Mini Caga Tions de Nadal són els més petits de tots. Tenen una mida d’entre 4cm i 7cm de llarga, és a dir, la mateixa mida que la mà d’una persona! Els podeu trobar en packs 10 en el nostre catàleg de venda de Mini Caga Tions.

2.Tió de Nadal per a decoració: de 10 a 20cm de llargada

Els Tions de Nadal per a decoració nadalenca són els tions petits i mitjans. Aquests Caga Tions de Nadal tenen unes llargades d’entre 10cm i 20cm, uns tamanys que els converteixen en perfectes per a decorar tant llars particulars com botigues. Solen tenir una amplada d’aproximadament 12cm i una alçada d’uns 18cm.

 3. Caga Tió de Nadal: de 30 a 45cm

El Tió de Nadal per a fer cagar és el Caga Tió que fem cagar la nit de Nadal perquè ens porti regals i dolços pels més menuts – i els més grans de la casa!

Aquests Tions de Nadal tenen una llargada d’entre 30cm i 40cm aproximadament, la qual pot ser variable en funció del tronc, una amplada d’entre 16cm i 18cm i una alçada d’uns 30cm. Aquestes són les mides perfectes d’un Tió de Nadal si es vol fer fer-lo cagar amb pals i bastons amb tota la família i amics envoltant-lo amb una rotllana i tot cantant la cançó del Caga Tió.

Com podreu comprovar d’algunes mides les tenim diferenciades i disponibles en diferents rangs. Tions de Nadal d’entre 30cm i 35cm, i tions d’entre 40cm-45cm.

Podeu consultar la comparativa de tots als tamanys a la nostra guia de mides de Tions de Nadal.

familia tions de nadal mides

Vols més informació sobre els nostre Caga Tió?

Navega per la nostra botiga de Nadal de venda d’arbres i tions de Nadal. Contacta’ns per a més detalls o consultes.

About the author : Admin

Related posts

Popular products

Product categories