tio de nadal online comprar denadal

L’origen del Caga Tió o Tió de Nadal té anys i anys d’història i, a dia d’avui, encara segueix vigent. I és que el Tió de Nadal s’ha convertit en un dels elements de Nadal tradicionals a Catalunya. Anem a descobrir l’origen del Tió de Nadal, conegut popularment com Caga Tió. Quan va ser la primera vegada que va cagar regals?

Origen del Caga Tió. Quan es va cagar el primer Tió de Nadal?

El Tió de Nadal és una tradició catalana i aragonesa amb centenars d’anys i anys d’història. Molt arrelada als pobles i al món rural, inicialment la tradició de fer cagar el tió es relacionava amb la natura i el solstici d’hivern, quan després del fred, es cremava el tronc a la llar de foc. Tot i així, hi ha diverses llegendes sobre quin és l’origen del Caga Tió

Aconsegueix el teu Tió de Nadal

 • Tió de Nadal – 25/30cm

  27,95

 • Tió de Nadal – 20cm

  17,95

 • Tió de Nadal – 40/45cm

  44,95

 • Tió de Nadal barretina del barça – 20cm

  19,95

Llegendes sobre l’origen Tió de Nadal

L’Origen de la crema del tronc de Nadal a l’Europa del segle XVIII

El llibre “El Tió de Nadal: origens i tradició” de Josep Fornés i Garcia, explica que un capítol del llibre Cérémonies et Coutumes Religieuses de tous les peuples du monde de Jean Frédéric Bernard, dedicat a la celebració de la missa anomenat “Dissertació sobre la misa”, ja s’esmenta un el costum de cremar un tronc de Nadal i fins a la nit de Reis. Fer cremar el Tió de Nadal era un costum que calia donar a conéixer ja que fer cremar el tonc de Nadal fins a la nit de Reis, “pot preservar per tot l’any la casa del foc i la tempesta si es guarda sota el llit, o en algun altre lloc” i protegir el bestiar, el camp i contra les malalties.

Un escrit que ens permet concloure que la pràctica de cremar el tió per Nadal al segle XVIII a França ja era molt estesa.

Llegendes locals sobre l’origen del Tió de Nadal

L’origen del Cagatió al Penedès

Hi ha diverses llegendes sobre l’origen del Caga Tió. Una de les més conegudes situa l’origen del Tió de Nadal al Penedès, més concretament a una masia de Sant Quintí de Mediona. La llegenda explica que un tronc de Nadal que parlava va aparèixer a la ximenia de la casa. Aquest tronc els hi va dir que el dia següent una mendida els hi trucaria a la porta de la casa. Així van fer la parella, i així va passar. Fent cas al tronc de Nadal la família de la casa va acollir la noia. Des de llavors el Tió de Nadal porta sort a la família i cada Nadal celebraren la tradició, juntament amb l’avet de Nadal.

Per retre-li homenatge les famílies del poble enviaven els nens i nenes a resar o a cantar nadales a altres cases per seguir celebrant la tradició del Tronc de Nadal.

L’origen del Tió de Nadal a Betlem

Una altra llegenda sobre l’origen del Cagatió es remunta a més segles enrere al dia del naixement del nen Jesús de Natzaret. La llegenda explica que uns pastors quan van anar a donar la bona nova a Josep i Maria no tenia cap obsequi per ells i els hi van donar l’únic que tenien: el seu menjar.

De la seva generositat i bondat, ocorregué un fet màgic quan els pastors estaven de tornada a casa. Sota un tronc es van trobar un sortit abondant d’aliments que els va alimentar per la tornada a casa.

Hi ha una llegenda típica del teu poble o ciutat sobre l’origen del Tió de Nadal? Deixa’ns la teva opinió i afegirem!

D’on prové el nom “Tió de Nadal”?

El nom de Tió prové del llatí titio ‘tizón’ i significa tronc o branca, principalment la que s’utilitza per a llenya. En català correcta s’anomena Tió de Nadal i es diu fer cagar el Tió l’acció de picar-lo amb un pal durant la nit de Nadal. Tot i així, popularment també es diu Caga Tió.

Quan va començar a ser popular la tradició de fer cagar el Tió de Nadal?

Com explicava Joan Soler Amigó al seu llibre Enciclopedia de la fantasía popular catalana el Tió de Nadal es va fer popular durant el segle XVII i XIX als pobles i ciutats de Catalunya. Moltes famílies, després de fer-lo cagar, el cremaven a les llars de foc per escalfar-se amb companyia durant el Nadal. 

De l’origen del Caga Tió a la tradició. Com fan cagar el Tió de Nadal els nens i nenes al s.XXI?

Des de que va aparèixer el primer tronc de Nadal fins a dia d’avui, han passat uns quants anys, però la tradició de fer cagar el Tió de Nadal segueix més viva que mai a Catalunya i a l’Aragó. I és que les tradicions més úniques i originals del Nadal a Catalunya, com passa amb el caganer, continuen celebrant-se.

Tot i que la tradició de fer el Caga el Tió és diferent a cada casa, en general cada Nadal les famílies s’agrupen el 24 de desembre a la nit o el dia 25 de desembre al voltant de la llar de foc, la taula amb tot el menjar de Nadal o al costat de l’arbre de Nadal, per fer-lo cagar i viure la màgia del tronc de Nadal que porta regals i llaminadures pels més petits i els més grans de cada casa!

On comprar un Tió de Nadal per a fer cagar?

A denadal.cat pots comprar tions de Nadal fets per artesans del Montseny. Des de comprar un Caga Tió per a fer cagar la nit de Nadal, com comprar un Tió de Nadal per a decorar o regal. Amb diferents cares d’edicions limitades.

About the author : Admin

Leave A Comment

Related posts

Popular products

Product categories