tradicions catalanes per nadal

Descobreix les tradicions de Nadal típiques a Catalunya 

Cada país o regió té les seves tradicions pròpies que el fan únic, diferent i especial, i ajuden a fer comunitat a les persones que hi habiten. Nadal, tot i tenir una forta presència religiosa i tenir moltes tradicions compartides en diferents països del món, la forma de celebrar-ho o com ha anat evolucionant al llarg dels anys, fa que siguin diferents. I, a Catalunya, el Nadal és una època amb moltes tradicions típiques celebrades per a moltes famílies i amics. Anem a veure quines són les tradicions catalanes per Nadal que no et pots perdre!

24 de desembre: Fer cagar el Tió de Nadal, una tradició única

Si hi ha una tradició de Nadal a Catalunya única, però coneguda arreu del món, és fer cagar el Tió de Nadal. I és que fer cagar el Tió de Nadal és una tradició catalana amb un fort significat a nivell cultural i de país que se sol celebrar en moltes llars catalanes la nit de Nadal o el dia de Nadal. 

Els més menuts de la casa canten la cançó del Caga Tió picant amb pals el tronc de Nadal i desitjant que d’allà sota en sortint un bon grapat de dolços i regals. Un Tió de Nadal se li ha de donar menjar perquè el dia de fer-lo cagar porti moltes sorpreses.

Aconsegueix el teu Tió de Nadal

  • Tió de Nadal – 40/45cm

    0

  • Tió de Nadal – 20cm

    0

  • Tió de Nadal barretina catalana – 20cm

    0

  • Tió de Nadal – 20cm

    0

25 de desembre: el dia de Nadal

El 25 de desembre és el dia de Nadal, una tradició de Nadal celebrada a molts països, pobles i ciutats i, a Catalunya, també. El dia 25 de desembre moltes persones se solen reunir amb les seves famílies (anant a dinar a “casa els avis”) o amb grups d’amics. 

El dia del dinar de Nadal és típic fer un gran dinar familiar, amb pica-pica, escudella i carn d’olla, pollastre farcit, cava, torrons, neules i fruits secs. Un dinar, però, que sol allargar molt, ja que els més petits de la casa solen recitar poemes de Nadal que han après a l’escola, i es canten cançons tradicionals catalanes nadalenques al voltant de l’arbre de Nadal.

L’avet de Nadal, una tradició de Nadal que no falta a cap casa

És tradició per Nadal a Catalunya, igual que passa en molts països del món, tenir un arbre de Nadal a casa. Aquests avets de Nadal naturals se solen decorar l’arbre amb boles i serpentines de colors i amb una estrella de Betlem al capdamunt. Al voltant de l’arbre de Nadal i solen aparèixer els regals del Pare Noel i dels Reis Mags.

No et quedis sense avet de Nadal!

  • Avet de Nadal 1.15 – 1.30 metres

    0

  • Arbre de Nadal 1.75-2m

    0

  • Avet de Nadal 1.40-1.60 metres

    0

25 de desembre: Els Pastorets i el Pessebre Vivent, tradicions catalanes del dia de Nadal

Un cop s’ha acabat el sobretaula del dinar de Nadal, toca anar a veure Els Pastorets o els Pessebre Vivents que es fan en els diferents pobles i ciutats. Tot i que no només es poden anar a veure les actuacions el dia de Nadal, ja que se sol fer també en dies posteriors, és típic anar-hi el dia de Nadal.

Els pessebres vivents són l’escenificació del naixement del Nen Jesús, dels Betlems de Nadal. I tots els personatges i són convidats, des del Nen Jesús, Josep i Maria, fins al bou i la mula, els Reis Mags i tot de pastors. Ah, i a Catalunya el que mai, mai hi falta, és el caganer, la figura del pessebre única i pròpia típica de Nadal a Catalunya.

pessebre tradicions catalanes per nadal

A diferència del Pessebre Vivent, que és una representació on els usuaris van passejant per gaudir de la representació, Els Pastorets és una representació teatral típica de les festes de Nadal a molts indrets de Catalunya. Aquesta obra teatral combina la història del naixement del Nen Jesús amb la història de dos pastorets que el volen anar al naixement, però molt personatge hi entren en joc: dimonis, pastors, àngels... Una obra que es representa en molts pobles i ciutats i és molt divertida d’anar a veure durant Nadal.

El Caganer, la figura del pessebre pròpia i divertida de Catalunya

El Caganer és una figura d’un home amb barretina vermella, una pipa i bufanda catalana fent caca. Això l’ha convertit en una de les figures catalanes del pessebre més comprades arreu del món. Original, divertida i única no hi ha mai un pessebre sense un caganer!

caganers catala

26 de desembre: Sant Esteve, el dia dels canelons!

Per si amb el dia de dinar no havíem quedat prou tips, arriba l’endemà Sant Esteve! Molta gent aquell dia se sol reunir amb la resta d’amics o família que potser el dia de Nadal no va poder veure. El plat estrella del dia de Sant Esteve són els canelons, amb les restes del pollastre que va sobrar el dia de Nadal. Per llepar-se’n els dits!

31 desembre i 1 de gener: bon any nou!

El dia 31 de desembre a la nit se celebra el Cap d’Any – com a tot el món!-. Una festivitat que se sol celebrant sopant un bon sopar amb pica, pica i plats exquisits o de qualsevol mena amb un grup d’amics. Una celebració que… després de les 12 campanades es tanca amb un brindis i un bon ball!

Però per si no n’hi ha hagut prou, l’endemà, l’1 de gener, se celebra l’Any Nou amb un dia festiu, on segurament és dinar acompanyat d’aquelles persones més properes i es fan propòsits pel nou any. Quins creieu que són els més típics?

5 de gener: arriben els Reis de l’Orient

Si hi ha una nit màgica per als més petits, és la nit del 5 de gener. I és que aquell dia a tots els pobles i ciutats de Catalunya arriben els Reis Mags amb els patges, que es passegen amb les carrosses pels carrers del centre de cada vila i porten regals que deixaran a les finestres i balcons! Els més menuts aprofiten per donar la carta als Reis amb tots els seus desitjos de regals, si és que no li han donat abans a algun patge!

Aquella nit és important deixar de menjar als Reis Mags per quan vinguin a deixar els regals a casa i anar a dormir ben i ben d’hora!

regals tradicions catalanes per nadal

6 de gener: el dia de Reis

Si hi ha un matí que és fàcil treure a qualsevol nen o nena del llit és el dia de Reis, amb molts nervis, es desperten ben aviat per obrir els regals que els hi han deixat els Reis de l’Orient a la nit al costat de l’arbre de Nadal.

Aquell dia s’acaba celebrant amb un dinar amb la família o amics on el menjar estrella és el tortell de Reis que porta per soproresa un rei, que a qui li toqui aquell tall dura la corona, i una fava, que a qui li toqui… Li tocarà pagar el tortell!

Sabeu més tradicions catalanes per Nadal que se celebrin?

Si coneixeu més tradicions catalanes per Nadal que se celebren o que feu diferents, escriu-nos-ho en els comentaris. Ens agrada conèixer totes les celebracions tradicionals de Nadal a Catalunya!

About the author : Admin

Related posts

Popular products

Product categories