caganers comprar online pessebre

Quina és la història del Caganer a Catalunya?

El caganer és un dels elements més tradicionals i originals del Nadal a Catalunya, juntament amb el Tió de Nadal. És tradicional a Catalunya des de fa molts anys posar en el pessebre de Nadal el personatge d’un home fent caca amb barretina vermella i pipa.

Però, quina és la història i l’origen del caganer? D’on ha sortit la tradició? És a Catalunya l’únic lloc on se celebra aquesta tradició? On es pot comprar un Caganer? Anem a descobrir-ho!

caganer catala per a pessebre

Què és el caganer?

El caganer de Nadal és una de les figures del pessebre de Nadal més tradicionals i originals de Catalunya. El caganer és la figura d’un home amb barretina catalana de color vermell i una bufanda catalana… Fent caca! 

Però, quina és la història del caganer? Quan va començar la tradició de posar al pessebre de Nadal una persona fent caca?

Aconsegueix el teu Caganer

  • Caganer Català

    8,95

  • Caganer Barça

    8,95

  • Caganer i pixaner

    12,95

  • Caganer per al pessebre

    9,95

Història del Caganer, la figura que fa caca

Igual que passa amb l’origen del Caga Tió de Nadal, que els seus inicis són incerts, passa el mateix amb el Caganer. No se sap exactament quan es va crear aquesta figura de Nadal. Hi ha diverses llegendes i explicacions que fan referència a l’origen de la tradició del caganer en els pessebres de Nadal.

L’origen del caganer, relacionat amb els rituals de fecundació

Com explica Joan Fronés i Garcia, “El Tió de Nadal: orígens i tradició”, segons el folklorista Joan Amades el personatge del caganer del pessebre popular té relació amb els rituals de fecundació compartits entre molts pobles d’Europa: 

“Aquesta figura era obligada en els pessebres vuitcentistes, car la gent deia que amb  la seva deposició femava la terra del pessebre, que esdevenia fecunda i assegurava el pessebre per a l’any següent i amb ell la salut i la tranquil·litat de cos i d’ànima que cal per a fer el pessebre, amb el goig i l’alegria que comporta el Nadal vora la llar.

caganer pessebre sorra

Encara que a Catalunya és el lloc on té més tradició, popularitat i arrelament, a França, una figura és coneguda amb el nom de Pêre La Colique, el caganer que és posa al pessebre no és pas una figura exclusiva de Catalunya. 

De caganers també en trobem als pessebres de Múrcia, al País Basc, al País Valencià, a les illes Canàries, a Portugal i a Nàpols. Per aquesta raó hi ha diferents noms pels quals també és conegut el personatge, com pot ser: home que caga, home que fa ses feines o cagones, entre altres”. 

L’origen del caganer, al barroc

Altres llegendes sobre l’origen del caganer, el situen en l’època del barroc durant els segles  XVI, XVII i XVIII, època de preponderància dels gremis. D’aquesta manera el caganer el trobem com a motiu a les anomenades “rajoles dels oficis”. Com s’explica als amics del caganer

“És possible que la incorporació del caganer al pessebre tingués lloc durant el període del barroc (al final del segle XVII o al començament del segle XVIII), un moviment que es caracteritzava per l’extremat realisme que va abocar, sobretot, a les natures mortes i a les escenes costumistes, totes molt relacionades amb la descripció de la vida del poble. És aleshores quan les condicions de feina i les escenes casolanes i a l’aire lliure es van tenir en compte com a temàtica artística. 

D’aquesta manera, es dignificaven aspectes de la realitat quotidiana que fins aquell moment s’havien menystingut. Amb l’impuls del barroc i l’acostament costumista a la realitat, el caganer pren tot el seu significat, cru, irònic i escatològic alhora, conseqüent amb la condició humana i amb les servituds de la seva naturalesa. Es tracta d’una figura molt adequada i identificada del tot amb el medi rural d’on procedia.”

Altres tradicions del món similars al caganer

Com explicava Joan Amades, i a diferència del Caga Tió, a Catalunya no és l’únic lloc del món on aquest figura d’un home fent caca és tradició. En altres regions o països també la celebren d’una forma similar. 

A França hi havia la figura de Père la Colique. Aquesta figura és una joguina similar al caganer que també es va fer famosa a França el 1980. Aquesta joguina en aquella època tenia una “recarrega” que feia aparèixer la caca.

A Nàpols hi ha la figura del cacone or pastore che caca. Una figura una mica diferent que el caganer, però  també és un personatge nadalenc d’un pastor fent caca. Aquesta, però, sense la barretina i la bufanda catalana!

De caganers també en trobem als pessebres de Múrcia, al País Basc, al País Valencià, a les illes Canàries i a Portugal.

On comprar un caganer per al pessebre?

Si vols comprar un caganer per posar en un racó del teu pessebre de Nadal, a denadal.cat tenim diferents catàlegs ideals per al teu pessebre.

D’una banda, pots comprar el tradicional caganer català, amb barretina vermella, pipa i bufanda catalana, que amb una alçada d’uns 10cm és la figura perfecta per a afegir al teu pessebre.

Aconsegueix el teu Caganer

  • Caganer Català

    8,95

  • Caganer Barça

    8,95

  • Caganer i pixaner

    12,95

  • Caganer per al pessebre

    9,95

D’altra banda, també pots trobar el caganer per a pessebres amagat en un racó que, a diferència de l’altre caganer, aquest ve amagat darrere de matolls i pedres!

El caganer és una figura única i original del pessebre a Catalunya, però també el pixaner. D’aquesta manera, també posem a la venda el caganer i el pixaner, un pack en oferta que inclou les dues figures de conjunt que venen amb la bufanda i la barretina catalana i són ideals per a pessebres.

Finalment, pels aficionats blaugranes també tenim un caganer del Barça, amb barretina, bufanda catalana i un pipa!

caganer barça i caganer catala

A denadal.cat també pots comprar el Tió de Nadal online i un arbre de Nadal natural perfecte per a la decoració nadalenca de la teva llar. Descobreix tots els nostres Caga Tió i Avets de Nadal.

About the author : Admin

Related posts

Popular products

Product categories